Saturday , June 29 2024

Polonezii din judeţul Suceava au sărbătorit, la Soloneţu Nou, împărţirea cu oul sfinţit (FOTO)

Uniunea Polonezilor din România a organizat sâmbătă, 6 aprilie 2024, la Casa Polonă din Soloneţu Nou, tradiţionala întâlnire de după Paşti de împărţire cu oul sfinţit, prilej pentru familia polonezilor din Bucovina de a-şi face urări reciproce de sănătate, bucurie şi succes.

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 31 martie. Cu această ocazie polonezii din Bucovina s-au întâlnit astăzi, 6 aprilie, la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit.

Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei.

Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit.

La frumoasa manifestare de la Solonețu Nou au participat, alături de sutele de credincioși, ES Petru Sescu – episcop auxiliar al diecezei de Iași  – împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și preoții din decanatul de Bucovina,   Doina Iacoban – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Irina Vasilciuc – reprezentanta Consiliului Județean Suceava, prefectul județului Suceava – Gheorghe-Alexandru Moldovan, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, delegația schimbului XIV al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Daniel Grabowski, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președinții și membrii filialelor Uniunii.

După rugăciune şi sfinţirea ouălor, gazdele evenimentului – președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher –  au împărţit cu cei prezenţi oul sfinţit urându-şi pace, bucurie şi sănătate.

Cristos a Înviat! Chrystus Zmartwychwstał!

Vezi si

Stomatologii suceveni avertizează asupra publicității nedeontologice pentru racolarea clientelei. ”Stomatologia se transformă din medicină în comerț cu dinți”

Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava a transmis zilele trecute către Colegiul Medicilor Stomatologi din România o …