Saturday , June 29 2024

Va da PSD ambii vicepreședinți ai Consiliului Județean Suceava?

Una din mizele cu privire la numărul de consilieri județeni obținuți de partidele politice la aceste alegeri ține de votarea celor care vor candida la funcția de vice­președinte al CJ Suceava. Aceștia sunt aleși din rândul consilierilor județeni, la fel cum viceprimarii sunt aleși din rândul consilierilor locali. Partidul care deține majoritatea este cel mai avantajat și poate alege doar din rândurile sale – PNL a făcut în acest fel în 2016 și în 2020 – cei doi vicepreședinți la CJ Suceava. Va avea și PSD această șansă? Cărțile încă nu sunt pe deplin făcute pentru că social democrații ar avea nevoie de 18 din cele 36 de mandate de consilier județean, la care se adaugă votul viitorului președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Şoldan. Dacă nu vor obține la redistribuirea mandatelor 18 locuri în CJ Suceava, atunci este foarte posibil să urmeze negocieri și rămâne de văzut dacă PSD va adjudeca tot două mandate de vicepreședinte.

Încă nu există – cel puțin până la închiderea ediției – o situație oficială cu privire a numărului de consilieri județeni pe care îi va avea fiecare partid. Asta tocmai pe fondul volumului mare de date care au necesitat a fi procesate și la rezultatele europarlamentare. Cert este că dacă luni seara și chiar marți dimineață încă se punea problema ca jumătate din numărul consilierilor județeni să fie de la PSD – adică 18 – marți pe măsură ce se centralizau mai multe date au apărut unele „discuții” pe calcule cu privire la numărul voturilor valabil exprimate.

Singura asemănare semnificativă dintre actuala componență a Consiliului Județean (CJ) Suceava și viitoarea componență din mandatul (octombrie) 2024 – 2028 este aceea că vor fi doar trei formațiuni politice. Dar nu chiar aceleași și nu în aceeași „formulă”.

Astfel, toate numărătorile paralele de până acum nu dau Alianța Dreapta Unită (USR^PMP^Forța Dreptei) ca fiind o formațiune politică suficient de stabilă încât să poată obține minim 8 procente care să îi permită accederea în deliberativul județean. Rezultatul obținut la nivel de județ plasează această formațiune undeva în zona pragului de 6,8%.

Lipsa din partea acestei alianțe a unui „candidat locomotivă” la alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava – deputatul Emanuel Ungureanu poate fi orice altceva, numai locomotivă electorală nu – a fost de rău augur. Dovadă și procentul obținut de candidatul ADU la funcția de președinte al CJ Suceava: 7,45%.

Poate că și alți factori precum insuficienta coeziune între organizațiile locale, dar pe de altă parte rămâne o altă întrebare: cine va lua locul PMP (partid membru în Alianța Dreapta Unită) în viitorul deliberativ județean? Toate calculele de până acum arată că este vorba de AUR. Iată că și fără un candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, cei de la Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au reușit să obțină peste 9%. Suficient cât să aibă cel puțin trei mandate de consilier județean.

Voturile date partidelor și candidaților care nu au trecut pragul electoral și care urmau a fi repartizate celorlalte partide care au trecut pragul electoral – PSD (circa 42%), PNL (37%) și AUR – nu mai avantajau, conform noilor calcule, pe cei de la PSD. Social democrații erau creditați doar cu 17 mandate, însă nu erau calcule finale, cel puțin până la închiderea ediției. Dacă însă acestea se adeveresc, PNL ar urma să primească un mandat la redistribuirea voturilor, ceea ce ar face ca liberalii să aibă în loc de 15 membri în deliberativ (cât se vehicula luni seară), cu unul mai mult. S-a vehiculat și varianta ca PNL să rămână cu 15 membri iar un nou mandat să fie la AUR, astfel încât acesta să obțină 4 locuri în viitorul Consiliu Județean, în loc de trei. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Stomatologii suceveni avertizează asupra publicității nedeontologice pentru racolarea clientelei. ”Stomatologia se transformă din medicină în comerț cu dinți”

Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava a transmis zilele trecute către Colegiul Medicilor Stomatologi din România o …