Saturday , June 29 2024

DSP Suceava transmite recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de caniculă

DSP recomandă folosirea serviciilor medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate, iar pentru problemele curente de sănătate să fie anunțat telefonic medicul de familie.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme, pe categorii de populație.

Populația generală trebuie să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18 și să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Cei care au aparat de aer condiționat trebuie să îl regleze astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

DSP recomandă: pe parcursul zilei, să faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă; beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase);

Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;

O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă;

Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesând-vă de starea lor de sănătate.

Recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor:

Pentru sugari și copiii mici se impune realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. Nu se recomandă introducerea de alimente noi în alimentația sugarilor. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită

Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode

Copiii vor primi apă, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului și evident igiena generală. La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică

Atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă, atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi, și obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.

Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.

Pentru copiii aflați în tabere se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare, alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete și se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. Copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă. Este recomandat copiilor să își protejeze capul cu pălăriuțe cât timp se joacă. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:

Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți.

Alimentația va fi predominat formată din legume și fructe proaspete.

Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei.

Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale precum și pălăriuța de protecție pe cap.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Menținerea cu rigurozitate a igienei personale.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit

Aceștia vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității.

Se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți.

Este contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă.

Utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori:

Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

Asigurarea ventilației la locurile de muncă;

Alternarea efortului dinamic cu cel static;

Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

asigurarea echipamentului individual de protecție;

asigurarea de dușuri.

Pentru situațiile de cod roșu se recomandă reducerea deplasărilor la cele esențiale, însă în afara orelor 11.00-17.00, consumul de lichide între 2- 4 litri /zi și să nu se consume alcool. Cei care fac tratamente pentru afecțiuni cronice, să își ia medicamentele în mod regulat, cu multă apă. Copiii sub 3 ani nu trebuie să iasă afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00 seara. De evitat mâncărurile grele și mesele copioase.

DSP recomandă folosirea serviciilor medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate, iar pentru problemele curente de sănătate să fie anunțat telefonic medicul de familie. (O. N.)

 

Vezi si

Stomatologii suceveni avertizează asupra publicității nedeontologice pentru racolarea clientelei. ”Stomatologia se transformă din medicină în comerț cu dinți”

Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava a transmis zilele trecute către Colegiul Medicilor Stomatologi din România o …