Saturday , June 29 2024

Serviciul de Probațiune Suceava a suspendat activitatea cu publicul în semn de protest pentru neplata integrală a salariului

Miercuri, 19 iunie, consilierii de probațiune din toată țara, afiliați sau neafiliați Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune protestează ca urmare a faptului că nu și-au primit integral salariile de la începutul anului.

Astfel, a fost organizat un pichet de protest în fața sediului Guvernului României în intervalul orar 10.00-12.00, după care pichetul de protest va continua cu un marș spre Ministerul Justiției, unde se va finaliza cu pichetarea acestuia din urmă până la ora 14.00.

”Având în vedere situația în care ne aflăm, miercuri, în semn de solidaritate față de colegii care protestează în București, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava, în semn de protest, suspendă activitatea cu publicul.  Acțiunea de miercuri este urmarea promisiunilor neonorate de soluționare făcute în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanții consilierilor de probațiune cu factorii decizionali din perioada anterioară, respectiv începutul lunii aprilie – începutul lunii iunie a. c. (întâlniri avute cu reprezentanții Cancelariei Prim-Ministrului României, ai Ministerului Finanțelor și ai Justiției)”, a transmis Andreea – Iulia Bucaciuc, consilier de probațiune, responsabil PR din cadrul Serviciului de Probațiune Suceava.

În situația nesoluționării solicitărilor, consilierii de probațiune avertizează că vor reveni la forme de protest mai severe, cum este cea a grevei generale.

”Atragem atenția Guvernului că strategiile de dezvoltare a sistemului de probațiune se realizează cu oameni, profesioniștii fiind cea mai importantă resursă. În lipsa alocării fondurilor necesare pentru  plata integrală a unor drepturi salariale recunoscute anterior prin Ordin de Ministru și Ordonanță de Guvern, acest sistem se va dezechilibra și mai mult, aspect care  va antrena costuri înzecite atât pentru guvern cât și pentru societate.

S.N.C.S.P. solicită Ministerului de Justiție plata integrală a drepturilor salariale din fondurile deja existente, până la identificarea de către Guvernul României și Ministerul Finanțelor a unor soluții privind complementarea bugetului pentru anul 2024.

Reiterăm această soluție, precum și necesitatea intervenției directe a  Premierului României pentru deblocarea situației și onorarea drepturilor salariale integrale ale personalului de probațiune, mai ales că instituțiile statului plătesc integral salariile, în ciuda faptului că nu au fondurile necesare asigurate pentru tot anul în curs. 

 Sistemul de probațiune reprezintă unul dintre pilonii importanți ai sistemului de justiție penală și singura alternativă la sancțiunile privative de libertate. Acesta participă permanent la înfăptuirea actului de justiție și se remarcă prin diversitatea și complexitatea activităților sale, care vizează menținerea siguranței comunității și prevenirea reiterării unor noi comportamente infracționale”, ”, se arată în comunicatul transmis de Serviciului de Probațiune Suceava.

Sistemul de probațiune supraveghează anual peste 100.000 de persoane sancționate penal. În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Suceava se află  2.850 de persoane supravegheate, dintre care 50  au săvârșit infracțiuni în perioada în care erau minori.

 

Vezi si

Stomatologii suceveni avertizează asupra publicității nedeontologice pentru racolarea clientelei. ”Stomatologia se transformă din medicină în comerț cu dinți”

Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava a transmis zilele trecute către Colegiul Medicilor Stomatologi din România o …