Saturday , June 29 2024

POFTIȚI LA HRAM! Zile de evlavie și de voie bună la Suceava

Anul acesta, sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (24 Iunie) va fi atât ocazia pentru credincioși de a participa la un amplu program de cinstire liturgică a unuia dintre cei doi ocrotitori spirituali ai Moldovei, dar și o oportunitate pentru suceveni de a lua parte la manifestări diverse precum spectacole, concerte sau expoziții. Hramul Sucevei, Ziua Internațională a Iei, Zilele Sucevei, mari sărbători religioase, Târgul de Sânziene sunt tot atâtea motive pentru care Biserica și Primăria organizează – în comun sau separat, după caz – evenimente de o mare încărcătură și la care este așteptată o participare numeroasă. PROGRAMULdetaliat al manifestărilor organizate la Suceava în perioada 22-25 iunie.

Anul acesta, sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (24 Iunie) va fi atât ocazia pentru credincioși de a participa la un amplu program de cinstire liturgică a unuia dintre cei doi ocrotitori spirituali ai Moldovei, dar și o oportunitate pentru suceveni de a lua parte la manifestări diverse precum spectacole, concerte sau expoziții.

Fiind un moment de mare bucurie pentru credincioșii de pe aceste meleaguri și nu numai, mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” îmbracă „veșminte luminoase” nu doar în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ci în perioada 22-24 iunie 2024. În fiecare an – în semn de cinstire a ocrotitorului Sucevei – se desfășoară procesiunea „Calea Sfinților” în cadrul căreia moaștele Sfântului Ioan cel Nou sunt purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava. Acesta este unul dintre cele mai așteptate evenimente din seria manifestărilor dedicate hramului va avea loc sâmbătă, 22 iunie 2024, începând cu ora 18:00, când mii de pelerini sunt invitați să ia parte la procesiunea „Calea Sfinților”.

Procesiunea va avea loc pe următorul traseu: ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou se va face pe Strada Ion Vodă Viteazu, iar prima oprire va fi la Biserica „Învierea Domnului”. Apoi, procesiunea se va îndrepta spre Strada Ana Ipătescu, cu oprire la Biserica Domnițelor, după care se va merge pe Strada Petru Rareș, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”. Se vor străbate Strada Curtea Domnească, Strada Vasile Alecsandri și Strada Mihai Eminescu, următoarea oprire fiind la Biserica „Sfântul Nicolae”. De aici se va pleca pe Strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala), unde va fi cea de-a cincea oprire. După acest popas, se va merge pe Bulevardul George Enescu și Strada Universității, următoarele opriri fiind prevăzute în intersecția Nordic, respectiv în fața Universității „ștefan cel Mare”. De aici se va pleca pe Bulevardul 1 Mai spre Primăria Municipiului Suceava și spre Palatul de Justiție, unde vor avea loc alte două opriri. Traseul va continua spre Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, unde va fi cea de-a zecea oprire, iar apoi se va coborî pe Strada Mitropoliei până la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

În Duminica Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, 23 iunie, începând cu ora 8:30, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, pe un podium special amenajat în curtea ansamblului monahal. De la ora 18:00 va avea loc un moment artistic deosebit, devenit deja tradiție în ajunul hramului: concertul de muzică bizantină. Anul acesta sunt invitați Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale și Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani, iar invitat special va fi pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion.

După încheierea concertului, pe scena amenajată în incinta ansamblului monastic va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Ca de obicei, nu puțini vor fi creștinii care vor rămâne în curtea mănăstirii până dimineață ca să înalțe rugăciuni și să asiste la Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.

De cealaltă parte, duminică, 23 iunie este prima zi când au loc eveniment organziate de municipalitate pentru Zilele Sucevei: concertul extraordinar al Orchestrei Simfonice Suceava (de la ora 19.00 pe scena Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava), spectacole ale grupurilor și formațiilor de la școlile din Suceava pe scena amplasată pe esplanada din centrul orașului, concert Andra Gogan.

Luni, 24 iunie este o sărbătoare rânduită a fi cu dată fixă și anume „Nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul”, precum și o sărbătoare rânduită de Biserică a fi imediat după Rusalii și anume „Sfânta Treime”. Puternica încărcătură spirituală din ziua de 24 iunie este suplimentată și de pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei. Ca atare, Sfânta Liturghie va fi săvârșită – cum de altfel a fost și în ultimele decenii – de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Anul acesta ei se vor afla sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Din sobor vor face parte și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, care va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei. Acesta va fi, totodată, punctul de deschidere al „Programului ștefanian” inițiat de CJ Suceava de ani de zile și care se derulează până pe 2 iulie, la Putna.

Tot luni vor fi premiate și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie iar în programul manifestărilor de hram va fi o nouă ediție a evenimentului intitulat „Seara valorilor sucevene”, manifestare la hotelul „Balada” în cadrul căreia va concerta Corul Academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu. La evenimentul organizat de Primărie în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților unde vor fi onorate 50 de personalități.

De altfel, luni, 24 iunie, vor reține atenția și unele manifestări care nu au caracter religios, fiind susținute de municipalitate. Astfel, pe scenă vor urca Fanfara Bucovina Art, artiști consacrați de muzică populară ziua urmând să se încheie cu un concert Irina Rimes. Marți, 25 iunie, vor concerta artiști locali de muzică pop-dance, DJ Silviu Andrei, Lora și 3 Sud Est. Zilele Sucevei se vor încheia cu un foc de artificii.

În tot acest interval de timp – 22-25 iunie – sucevenii vor avea parte de Zilele Sucevei de distracție și în parcarea de la Iulius Mall unde vor avea loc spectacole folclorice în cadrul evenimentului „Hai la Târg de SânzieneSuceava 2024”. În parcarea de la Iulius Mall vor fi montate carusele și diverse jocuri pentru copii, va fi montată o scenă unde vor avea dansuri și muzică populară, și se vor putea servi mici tradiționali la grătar, lucru care în centrul orașului este nu este permis.

Municipalitatea va contribui cu suma de 100.000 fără TVA pentru organizarea manifestărilor cultural-artistice iar primarul Ion Lungu a adăugat că organizarea zilelor de spectacol la Iulius Mall vin să evidențieze atât „Ziua Universală a Iei”, precum și „Sărbătoarea de Sânziene”, având în vedere că celebrarea acestora coincide în data de 24 iunie a fiecărui an. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Stomatologii suceveni avertizează asupra publicității nedeontologice pentru racolarea clientelei. ”Stomatologia se transformă din medicină în comerț cu dinți”

Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava a transmis zilele trecute către Colegiul Medicilor Stomatologi din România o …