Saturday , June 29 2024

EURO 2024. Ucraina învinge Slovacia în grupa României și urcă pe al doilea loc. Calculele calificării se complică

Ucraina a învins formaţia Slovaciei vineri după-amiază, cu scorul de 2-1 (0-1), pe Dusseldorf Arena, în Grupa E a Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania. Pe moment, România rămâne lidera grupei, urmată de Ucraina. 

Ucraina a revenit de la 0-1 (Ivan Schranz pentru Slovacia, în minutul 18), scor cu care s-a intrat la pauză, prin două glouri înscrise de Shaparenko (54), cel care a egalat, și golul remarcabil al lui Yaremchuk (foto), din minutul 80, care a adus victoria și 3 puncte Ucrainei.

Ucraina a aliniat în acest meci cea mai tânără echipă de la EURO 2024, cu o medie de vârstă de 25 de ani şi 259 de zile.

În acest moment, calculele în grupă devin complicate, România, Ucraina și Slovacia având câte 3 puncte, iar Belgia 0, dar asta înainte de meciul de sâmbătă, de la ora 22.00, România – Belgia.

Dacă va învinge și Belgia, naționala lui Edi Iordănescu va ajunge în optimi. Dacă nu, intervin iarăși variabile.În ultima rundă, în care tricolorii o vor înfrunta pe Slovacia, iar Belgia pe Ucraina, vor conta și criteriile de departajare în cazul în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, scrie gsp.ro.

UEFA a stabilit criterii clare de departajare în cazul în care două sau mai multe echipe din aceeași grupă sunt la egalitate de puncte. Acestea se aplică în ordine.

Primul principiu de clasificare este cel al numărului de puncte obținute în meciurile directe. Al doilea este reprezentat de golaverajul superior, urmat de cel al criteriului golurilor marcate.

Dacă și după ce s-au aplicat cele 3 criterii, în cazul în care există o egalitate între 3 echipe, iar două dintre ele nu pot fi departajate, se reia procesul doar cu cele două formații. În continuare, se pot aplica următoarele criterii secundare:

golaveraj superior în toate meciurile din grupe
număr mai mare de goluri marcate în toate meciurile din grupe
cel mai mic punctaj disciplinar pe baza cartonașelor galbene și roșii primite de jucători și oficialii echipei în toate meciurile din grupe (cartonaș roșu = 3 puncte, cartonaș galben = 1 punct, eliminare pentru două cartonașe galbene într-un meci = 3 puncte)
poziția în clasamentul general al calificărilor europene (dacă este cazul Germaniei, echipă gazdă, se trage la sorți), explică gsp.ro.

Toate echipele păstrează şanse de calificare în acest moment. Celălalt meci din grupă va avea loc sâmbătă, de la ora 22:00, la Koln, între România şi Belgia.

Ultimele partide din grupă sunt programate pe 26 iunie, Slovacia – România (Frankfurt, 19:00) şi Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19:00).

foto: dinamo.kiev.ua

Vezi si

Alexia Petruneac – noua speranță a handbalului feminin sucevean

La doar 13 ani, Alexia joacă de la egal la egal cu adversare și cu …