Sunday , June 30 2024

Suceava, pe locul 11 în topul orașelor din România, conform CITY INDEX – barometru de performanță urbană. La capitolul Prosperitate stăm prost

Suceava se situează pe locul 11 în topul celor mai performante din România, conform noului clasament CITY INDEX 2024, lansat joi de Institutul pentru Orașe Vizionare. Acest index reprezintă un standard pentru evaluarea performanței urbane și analizează evoluția urbană a 41 de municipii reședință de județ, concentrându-se pe trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitatea și vibrația. Municipiul Suceava ocupă în acest top general locul 11, cu un scor general de 44,5, practic al doilea cel mai bun loc ocupat de un municipiu reședință de județ din Moldova (după Iași). Este de remarcat că Suceava are performanțe relative mai ridicate decât municipii mult mai mari din punct de vedere al dimensiunii populației. Astfel, pe locuri inferioare Sucevei în acest clasament se plasează Craiova, Pitești, Arad, Bacău, Galați sau Ploiești. Din păcate, oarecum previzibil însă, la componenta „Prosperitate” a studiului Suceava se plasează abia pe locul 20, această componentă indicând puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială, performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici, cât și sociali

În cadrul City Index 2024, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, au fost analizate 41 de orașe sub trei aspecte principale: Calitatea Locului (mediu, locuri emblematice, conectivitate, spitale și medici), Prosperitate (indicatori economici) și Vibrație (cultură, divertisment și dinamica socială), utilizând un set de 51 de indicatori specializați și date obiective culese din peste 20 de surse.

Rezultatele generale nu sunt o surpriză. București și Cluj-Napoca conduc topul performanței urbane în România. Sibiu, Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța. Municipiul Suceava ocupă în acest top general locul 11, cu un scor general de 44,5, practic al doilea cel mai bun loc ocupat de un municipiu reședință de județ din Moldova (după Iași). Este de remarcat că Suceava are performanțe relative mai ridicate decât municipii mult mai mari din punct de vedere al dimensiunii populației. Astfel, pe locuri inferioare Sucevei în acest clasament se plasează Craiova, Pitești, Arad, Bacău, Galați sau Ploiești.

City Index 2024 dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri ale clasamentului celor mai performante orașe, șapte sunt situate în interiorul arcului carpatic, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. Singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

Barometrul calității orașelor din România

Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Sunt surprize care apar în Top 10 orașe cu cea mai bună calitate a locului, cu Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba-Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10.

Pe această componentă unde este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană. Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate. Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul 2 la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal. Municipiul Suceava se află pe locul 12 la această categorie, având drept puncte forte conectivitatea aeriană și calitatea învățământului gimnazial – liceal.

Barometrul prosperității orașelor din România

Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici, cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație. Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mică rată a șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

La acest capitol însă Suceava stă ceva rău. Ne plasăm abia pe locul 20. ”Distanța mare față de granița de vest a țării a făcut ca Suceava să intre mai târziu pe radarul investitorilor străini, ceea ce a permis însă dezvoltarea unei comunități numeroase de antreprenori locali care au creat branduri recunoscute pe piața autohtonă. Investițiile străine au fost stimulate și de atragerea de fonduri europene pentru proiecte de investiții publice în oraș, capitol la care, conform City Index-ului nostru, Suceava ocupă un meritoriu loc 6 în rândul municipiilor din țară, raportat la fondurile atrase pe cap de locuitor. Încetarea războiului din Ucraina și începerea efortului de reconstrucție a acestei țări pot reprezenta o oportunitate istorică pentru Suceava, mai ales în contextul în care orașul urmează să fie conectat prin autostrăzi de București și Transilvania”, arată autorii analizei.

Barometrul culturii și divertismentului  

Analiza are și un capitol intitulat „Vibrație”, care arată dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Această componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.

Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevărat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

Suceava se situează pe un onorant și surprinzător loc 8 la acest capitol, devansând orașe precum Iași, Oradea sau Alba Iulia. Astfel, în cazul Sucevei sunt prezentate drept puncte forte ale „Vibrației” gradul de ocupare turistică și numărul mare de elevi și tineri. În acest caz, minusurile orașului Suceava ar fi reputația cluburilor sportive locale și lipsa unei diversități a populației. (O.S.)

Vezi si

Ample manifestări organizate la Mănăstirea Putna, la împlinirea a 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna, în zilele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *