Wednesday , July 3 2024

Sănătatea pe primul loc: 7 Mituri pe care să NU le crezi

De când internetul e la putere, informaţiile din domeniul medical circula mai repede ca niciodată. Din păcate, asta nu aduce numai avantaje, dimpotrivă. O mulţime de informaţii false, deseori alarmante despre sănătate, circula pe social media şi motoarele de căutare, lucru ce face mai mult rău decât bine.

Ca să îţi pui sănătatea şi starea de bine pe primul loc, iată 7 mituri pe care trebuie să încetezi să le mai crezi:

Vremea rece cauzează răceli

Răceală este cauzată de un virus, nicidecum de vremea rece. Este posibil că expunerea prelungită la frig să scadă răspunsul imunitar, ceea ce ar înlesni contactarea unei răceli, însă vremea rece nu se face direct vinovată de această afecţiune. Aşadar, nu trebuie să îţi faci griji că automat vei răci dacă ţi-a fost frig.

Poţi mânca orice dacă faci sport

Sportul te ajută să ai un corp sănătos şi o greutate optimă, însă nu reprezintă singurul lucru de care trebuie să ţii cont. Alimentaţia este cea care dictează scăderea, creşterea sau menţinerea greutăţii, mai exact, numărul de calorii pe care-l consumi. Ca să îţi atingi obiectivele de fitness şi să te bucuri de un stil de viaţă sănătos, va trebui să combini o alimentaţie echilibrată şi adecvată nevoilor tale cu un program de sport.

Multivitaminele sunt un must

În ziua de azi, suplimentele alimentare sunt peste tot. Cu siguranţă ai văzut deja reclame la astfel de produse online, la TV sau în magazine. Ei bine, adevărul este că nu ai neapărat nevoie de multivitamine sau suplimente alimentare pentru un stil de viaţă sănătos. În mod ideal, îţi poţi obţine vitaminele şi mineralele necesare din mâncare.

În cazul în care există un deficit de vitamine sau minerale, medicul tău va decide dacă trebuie să iei anumite suplimente alimentare. Consultă-te cu el înainte de a începe o cură cu astfel de suplimente.

Carbohidraţii îngraşă

Carbohidraţii, de la paste şi până la pâine sau orez, sunt deseori consideraţi “vinovaţi” de kilogramele în plus. În realitate, carbohidraţii de calitate se număra printre macronutrientii esenţiali, de care ai nevoie într-o alimentaţie echilibrată. Paştele, cartofii, orezul şi pâinea nu îngraşă, ci caloriile în surplus sunt cele ce duc la acumularea de kilograme în plus. Caloriile în surplus se pot datora oricărui tip de aliment, de la dulciuri şi până la carne grasă sau paste, aşa că nu trebuie să elimini carbohidraţii din dieta ta.

Dezinfectarea suprafeţelor se face instant

Pentru sănătatea ta şi a celor dragi, este important să dezinfectezi adesea suprafeţele cele mai utilizate din casă, de la mobilă de bucătărie şi până la obiecte sanitare său birou. De cele mai multe ori, nu e suficient să aplici spray dezinfectant pe mobilă de bucătărie sau living, suprafeţele din baie sau alte piese de mobilier şi apoi să ştergi. Produsele dezinfectante au nevoie de timp pentru a acţiona, astfel încât să elimine eficient bacteriile şi viruşii.

Ca să dezinfectezi cât mai uşor, alege mobilă de bucătărie, living sau dormitor din materiale durabile, uşor de curăţat, precum lemnul masiv sau MDF-ul. Curăţă mai des obiectele sanitare şi mobilă de bucătărie, deoarece aceste două încăperi sunt de obicei cele mai utilizate din casă.

De asemenea, încearcă ca la sesiunile de curăţenie generală să dezinfectezi majoritatea pieselor de mobilier din casă, de la scaune de bucătărie şi până la canapea, masă, bibliotecă sau colţare de bucătărie.

Sportul este indicat tuturor

Sportul e esenţial pentru sănătate, însă asta nu înseamnă că oricine îl poate practica. În cazul în care suferi de afecţiuni cronice, probleme cu articulaţiile sau oasele, e foarte probabil că medicul tău să îţi pună câteva restricţii când vine vorba de sport. Ca să faci mişcare în siguranţă, asigură-te înainte de a începe că eşti apt/a pentru a face efort şi informează-ţi medicul de familie.

Spre exemplu, în anumite afecţiuni sunt recomandate doar tipuri specifice de mişcare. Sporturile populare, precum fitnessul sau aerobicul, pot deseori să facă mai mult rău decât bine, în special celor ce suferă de hernie de disc sau de afecţiuni similare.

Ai nevoie de 8-10 pahare de apă pe zi

Apa este esenţială pentru organism, însă regulă celor 8-10 pahare de apă pe zi nu trebuie considerată literă de lege. Hidratarea corpului se face atât cu ajutorul apei, cât şi prin consumul de fructe, legume sau alte lichide, precum ceaiul sau supele. Încearcă să îţi hidratezi corpul în funcţie de nevoile tale, de temperatură de afară, dar şi de recomandările medicului.

Ca să îţi acorzi cea mai bună îngrijire când vine vorba de sănătatea ta, începe prin a te consulta mai des cu medicul tău. Fie că este vorba despre întrebări ce ţin de diete şi stil de viaţă, fie că este vorba despre sfaturi pentru imunitate sau prevenţie, specialiştii sunt întotdeauna cei ce îţi vor oferi cele mai bune răspunsuri.

 

Vezi si

“Atelier de arheologie experimentală: Artă și Artefacte”  organizat de Muzeul Național al Bucovinei pentru copii cu vârste între 9 și 13 ani

Muzeul Național al Bucovinei anunță organizarea unui atelier de arheologie dedicat copiilor, ce va avea …